Persediaan Menempah Kad Undangan


Apabila anda dan pasangan sudah menetapkan tarikh berlangsungnya majlis perkahwinan, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah menempah kad undangan. Kad undangan amat penting kerana ia akan menjemput dan juga mengundang tetamu supaya hadir ke majlis perkahwinan. Walaupun terdapat pelbagai medium lain untuk menjemput tetamu, namum masih ramai yang memilih kad undangan bagi menjemput tetamu sebagai tanda penghormatan untuk menjemput para tetamu.

Tetapkan Waktu Undangan
Waktu yang amat ideal dan sesuai sekali untuk menempah kad jemputan adalah tiga bulan sebelum majlis perkahwinan. Ini kerana masa yang paling sesuai digunakan bagi mengedarkan kad kepada tetamu adalah sebulan ataupun dua bulan sebelum tarikh perkahwinan. Jadi, masa tambahan selama satu bulan boleh diberikan kepada kedai yang mengambil tempahan itu menyiapkan rekaan dan juga mencetak kad yang telah dipersetujui. Elakkan daripada membuat tempahan kad pada waktu akhir dan dalam keadaan yang tergesa- gesa kerana ia akan lebih menyulitkan.

Tip Bagi Menempah Kad Kahwin
  1. Lakukan tempahan awal
  2. Sediakan senarai semak tetamu dahulu membuat tempahan kerana daripada senarai itu anggaran berapa banyak kad yang perlu ditempah dapat dikenalpasti
  3. Elakkan dari menempah dua jenis kad perkahwinan yang berbeza iaitu satu yang biasa dan satu lagi eksklusif untuk menjimatkan kos. Ini kerana kos pencetakan kad eksklusif adalah sama dengan kad biasa walaupun kuantiti kad eksklusif itu lebih sedikit.
  4. Sediakan maklumat yang lengkap dan tepat semasa menghadiri kedai bagi tujuan penempatan kad.
  5. Boleh melihat dahulu ‘artwork’ ataupun contoh kad jemputan yang ada di kedai bagi mendapatkan sedikit idea tambahan dalam kad jemputan tersebut.
  6. Jangan malu bertanya dan berbincang dengan pihak kedai mengenai bajet dan juga citarasa kad yang menjadi pilihan.
  7. Semak dengan teliti akan info- info yang tertera pada majlis seperti nama pengantin, tarikh dan juga tempat sebelum persetujuan draf akhir untuk kad dicetak.

Popular Posts